Archieve

Utiliteitsbouw

Schermer Installatietechniek, Hoorn

Op het bedrijventerrein Zevenhuis in Hoorn heeft TBE-ZA architecten en ingenieurs het nieuwe kantoorpand voor Schermer Installatietechniek ontworpen.
Een werktuigbouwkundig installatiebedrijf dat klaar staat voor de duurzame energie transitie. Het karakter van het bedrijf ‘modern en innovatief’ is terug te zien in het ontwerp.

Door het gebruik van cortenstaal als gevelbekleding heeft het gebouw een moderne en robuuste uitstraling. Het gebouw is energieneutraal door gebruik van zonnepanelen en warmtepompen.

Opdrachtgever: Schermer Installatietechniek
Project architect: TBE-ZA architecten en ingenieurs
Technische uitwerking: TBE-ZA architecten en ingenieurs

Multifunctionele accommodatie (MFA), Schellinkhout

TBE-ZA Architecten heeft eind 2020 middels een tender de opdracht gegund gekregen voor een nieuwe multifunctionele accommodatie (MFA), met onder meer het dorpshuis en de bassischool. Dit nieuwe gebouw bevindt zich aan de Dorpsweg in Schellinkhout, een dorp dat zich kenmerkt door het lint met 33 bochten dat erdoor meandert. Haaks hierop is de verkaveling gericht, waarbij geen woning gelijk is en iedere kap een unieke uitstraling heeft.
Dit landschap van diversiteit hebben wij samengevoegd in het nieuwe gebouw. De MFA is ontworpen als één overkoepelend dak die alle gebruikers afdekt, waarin zowel de saamhorigheid als de diversiteit van het dorp Schellinkhout in kleur en vorm terugkomt.

Onder dit dak krijgen de verschillende functies hun eigen identiteit en uitstraling. Het afgelopen jaar hebben we samen met gebruikers Kinderopvang Berend Botje, Stichting openbaar onderwijs Present, Gemeente Drechterland, bewoners van Schellinkhout en onder begeleiding van Scope Bouwmanagement bv gewerkt aan het ontwerp.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van de multifunctionele accommodatie in Schellinkhout? Meldt u dan aan voor de nieuwsbrief via de website van Gemeente Drechterland door op onderstaande link te klikken.

MFA Schellinkhout

Opdrachtgever: Gemeente Drechterland
Project architect: TBE-ZA Architecten
Technische uitwerking: TBE-ZA Architecten en ingenieurs

Boon Edam ontwerp

Koninklijke Boon Edam, Edam

Voor de marktleider in draaideuren en toegangsproducten heeft TBE-ZA Architecten een ontwerp mogen maken voor een grootschalige renovatie van het hoofdkantoor aan de Ambachtstraat in Edam. Het kantoorgedeelte heeft in de afgelopen decennia het noodzakelijke onderhoud gehad, maar bleef een grootste verbouwing achterwege. Het bestaande gebouw wordt volledig gestript en deels gesloopt om met een nieuwe uitstraling aansluiting te vinden bij het ambitieniveau van Boon Edam.

De ritmiek in de gevel zorgt voor een rustig en helder ontwerp, waar de nadruk ligt op de horizontaliteit van de langgerekte gevels met de integratie van bijzondere elementen, zoals een innovatieve tourniquet.

De doorlooptijd van de bouw is tot een minimum beperkt door van buiten naar binnen te werken en gebruik te maken van prefab gevelelementen.

Wilt u op de hoogte blijven van de werkzaamheden en ontwikkeling omtrent het project kijk dan op: http://www.boonbouwt.nl

Opdrachtgever: Koninklijke Boon Edam
Project architect: TBE-ZA Architecten
Technische uitwerking: TBE-ZA Architecten en ingenieurs

Scheepswerf Botter+, Volendam

De gemeente Edam-Volendam ontwikkelt een multifunctioneel gebouw met Scheepswerf op het Slobbeland 13-15. Hier wordt historisch, drijvend erfgoed (Kwakken) onderhouden en gerestaureerd. De gemeente ontwikkelt het gebouw in samenwerking met de drie toekomstige huurders, de Vereniging Behoud Volendammer Botters, Odion en Social Firm.
Het project kent twee hoofddoelstellingen:
  • Het onderhoud aan de botters en daarmee het zichtbaar en levendig maken van een belangrijk element van de historie van Volendam.
  • Het bieden van dagbesteding/werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
De gemeente Edam-Volendam streeft  er hiermee naar om het toeristisch product Volendam te verbreden en te versterken. Tevens kan de huisvesting van het botterproject een bijdrage leveren aan de ruimtelijke kwaliteit van het Slobbeland.

Gezien de maatregelen met betrekking tot het COVID 19 virus tijdens het presenteren van het voorlopige ontwerp. Is er voor gekozen om een informatief filmpje te presenteren om het ontwerp en het verhaal van de gebruikers openbaar te maken. Het filmpje van onze architect Ewoud Blok is onderstaan te vinden:

Opdrachtgever: Gemeente Edam-Volendam
Project architect: TBE-ZA architecten / Ewoud Blok
Technische uitwerking: TBE-ZA architecten en ingenieurs

Herbouw winkelcomplex Hyacintenstraat, Volendam

Herontwikkeling zorgt voor meer ruimte en meer groen 

Na een brand in 2016 waarbij een supermarkt en een restaurant aan de Hyacintenstraat in Volendam volledig werden verwoest, heeft TBE-ZA op dezelfde locatie een plan bedacht voor de herontwikkeling van beide panden. Het stedenbouwkundige ontwerp zorgt niet alleen voor meer vierkante meters en extra parkeer- en winkelruimte, maar ook voor eenheid en aansluiting bij de omliggende woningen. Een extra toegevoegde waarde is het openbare verblijfsplein. De welstandscommissie onderschrijft de kwaliteit van het totale plan en spreekt van een ‘helder beeld met architectonische kwaliteit.’

Slim gebruik van ruimte
Het ontwerp bestaat uit twee delen die in een L-vorm liggen. In de linker vleugel komt het Chinese restaurant Indrapoera en in de rechtervleugel de supermarkt Dirk van den Broek. Het hele gebouw krijgt een extra verdieping, waardoor er letterlijk meer ruimte ontstaat. Door de supermarkt te verplaatsen naar de eerste verdieping is er op de begane grond plaats voor een parkeergarage. Op het knooppunt van de roltrap, de parkeergarage, het plein en de winkels ontstaat een interessante ruimtelijke ‘knoop’ die het uitgangspunt vormt voor het ontwerp.

‘We hebben met dit plan meer ruimte gecreëerd én gezorgd voor een openbaar en groen verblijfsplein. Fijn dat de gemeente die meerwaarde ziet en met ons wil meedenken.’

Architect Karel Maessen

Van parkeerplaats naar groen verblijfsplein
De parkeergarage zorgt met 48 parkeerplaatsen voor ruime parkeergelegenheid. Via een ‘tapis roulant’, een roltrap zonder treden, komen bezoekers vanaf de begane grond op de eerste verdieping. Het plein dat voorheen diende als parkeerplaats, wordt getransformeerd tot een openbaar groen en prettig verblijfsplein. De groene delen worden iets verhoogd en krijgen rondom betonnen randen die dienen als zitplaatsen. Verder komen er ook een fietsenstalling en een plek voor winkelwagens en containers. Een grote lantarenpaal zorgt voor verlichting van de gevel en het plein.

Strakke lijnen en een stoere vorm
Op het punt waar de gebouwen elkaar raken, loopt de dubbelhoge pui over in een enkele pui. De ramenpartijen op de tweede verdieping van beide panden sluiten naadloos op elkaar aan. De verticale lamellen die in een vast stramien langs de gevel geplaatst zijn, versterken de strakke vorm en markeren de entree en de roltrap. De gesloten zwarte plint bij de parkeergarage zorgt voor een stoere uitstraling en geeft aan waar de parkeergarage en de roltrap zich bevinden.

Opvallende kopgevel
Het gebouw komt op dezelfde lijn te liggen als het naastliggende grote pand. Hierdoor ontstaat er een eenduidig gevelbeeld en wordt er een nieuwe hoek gecreëerd. De gevel op de kop van de grote groenstrook krijgt een opvallend ‘picture frame’, een groot raam omkaderd met witte kozijnen. Hierachter bevinden zich de nog verhuurbare ruimtes. De kopgevel markeert het einde van de grote openbare groene as en zorgt voor een fraaie beëindiging van de straatgevel.

Schakel tussen woonwijk en industriegebied
Het gebouw sluit in maat, materiaal en schaal aan op de omliggende bebouwing. De gevel van grijsbruine baksteen geeft het gebouw een vriendelijke uitstraling en vormt een zachte overgang tussen de woonwijk en het achterliggende industrieterrein.

Planning
In het najaar van 2018 worden de panden gesloopt en als alles volgens planning verloopt wordt er in juni 2019 gestart met de bouw.

 

Opdrachtgever: Brookland en de familie Lautenschutz
Project architect: TBE-ZA architecten en ingenieurs
Technische uitwerking: TBE-ZA architecten en ingenieurs

Bedrijfsverzamelgebouw Zevenhuis, Hoorn

Opdrachtgever: B3 Real Estate
Project architect: TBE-ZA Architecten en ingenieurs

Body Results, Volendam

Opdrachtgever: Body Results
Project architect: TBE-ZA Architecten en ingenieurs
Technische uitwerking: TBE-ZA Architecten en ingenieurs
Oplevering: Ja

CarMar huis, Volendam

Opdrachtgever: Stichting CarMar
Technische uitwerking: TBE-ZA Architecten en ingenieurs

Sportcentrum Kerngezond, Lelystad

Opdrachtgever: Kerngezond
Project architect: TBE-ZA Architecten
Technische uitwerking: TBE-ZA Architecten en ingenieurs
Opgeleverd: 2018

Uitbreiding kantoor ENKEV, Volendam

Opdrachtgever: ENKEV B.V.
Project architect: TBE-ZA architecten en ingenieurs
Technische uitwerking: TBE-ZA architecten en ingenieurs