Koninklijke Boon Edam, Edam

Voor de marktleider in draaideuren en toegangsproducten heeft TBE-ZA architecten een ontwerp mogen maken voor een grootschalige renovatie van het hoofdkantoor aan de Ambachtstraat in Edam. Het kantoorgedeelte heeft in de afgelopen decennia het noodzakelijke onderhoud gehad, maar een grote verbouwing bleef achterwege. Het bestaande gebouw werd volledig gestript en deels gesloopt om met een nieuwe uitstraling aansluiting te vinden bij het ambitieniveau van Boon Edam.

We hebben ons gefocust op een rustig en helder ontwerp. Dit door gebruik te maken van ritmiek en herhaling en de nadruk op de horizontaliteit van de langgerekte gevel te leggen. Voorheen waren het drie losse kantoorpanden die zijn samengevoegd, waardoor er één gevelbeeld is ontstaan en het – net als het bedrijf – meer allure krijgt naar de omgeving toe. Door het rechttrekken van de schuine kappen op de bovenste verdieping zijn er binnen het bestaande volume meer bruikbare vierkante meters ontstaan. Daarnaast is het gebouw transparanter geworden, waardoor er een betere connectie ontstaat met de omgeving en je kan zien wat er bij Boon Edam gebeurt. Daarbij zie je aan de voorzijde een geheel glazen pui die deel uit zal maken van een prachtige showroom met de allernieuwste draaideur als toegangspoort. Het visitekaartje van het bedrijf.

De duurzaamheid van het gebouw zit hem vooral in het behoud van het bestaande casco, inclusief de staalconstructie en het gebruik van prefab elementen. Wat ten goede kwam aan de bouwtijd van het project. Bij de materialen is nagedacht over onderhoudsarme producten die hun uitstraling door de jaren heen behouden. Bijvoorbeeld de groene panelen die zijn uitgevoerd in zink en aansluiten bij de kleur van Boon Edam.

Opdrachtgever: Koninklijke Boon Edam
Project architect: Steve Schaft, Danny Kok en Karel Maessen (TBE-ZA architecten en ingenieurs)
Technische uitwerking: TBE-ZA architecten en ingenieurs