Herontwikkeling zorgt voor meer ruimte en meer groen
Na een brand in 2016 waarbij een supermarkt en een restaurant aan de Hyacintenstraat in Volendam volledig werden verwoest, heeft TBE-ZA op dezelfde locatie een plan bedacht voor de herontwikkeling van beide panden. Het stedenbouwkundige ontwerp zorgt niet alleen voor meer vierkante meters en extra parkeer- en winkelruimte, maar ook voor eenheid en aansluiting bij de omliggende woningen. Een extra toegevoegde waarde is het openbare verblijfsplein. De welstandscommissie onderschrijft de kwaliteit van het totale plan en spreekt van een ‘helder beeld met architectonische kwaliteit.’
Slim gebruik van ruimte
Het ontwerp bestaat uit twee delen die in een L-vorm liggen. In de linker vleugel komt het Chinese restaurant Indrapoera en in de rechtervleugel de supermarkt Dirk van den Broek. Het hele gebouw krijgt een extra verdieping, waardoor er letterlijk meer ruimte ontstaat. Door de supermarkt te verplaatsen naar de eerste verdieping is er op de begane grond plaats voor een parkeergarage. Op het knooppunt van de roltrap, de parkeergarage, het plein en de winkels ontstaat een interessante ruimtelijke ‘knoop’ die het uitgangspunt vormt voor het ontwerp.
‘We hebben met dit plan meer ruimte gecreëerd én gezorgd voor een openbaar en groen verblijfsplein. Fijn dat de gemeente die meerwaarde ziet en met ons wil meedenken.’
Architect Karel Maessen
Van parkeerplaats naar groen verblijfsplein
De parkeergarage zorgt met 48 parkeerplaatsen voor ruime parkeergelegenheid. Via een ‘tapis roulant’, een roltrap zonder treden, komen bezoekers vanaf de begane grond op de eerste verdieping. Het plein dat voorheen diende als parkeerplaats, wordt getransformeerd tot een openbaar groen en prettig verblijfsplein. De groene delen worden iets verhoogd en krijgen rondom betonnen randen die dienen als zitplaatsen. Verder komen er ook een fietsenstalling en een plek voor winkelwagens en containers. Een grote lantarenpaal zorgt voor verlichting van de gevel en het plein.
Strakke lijnen en een stoere vorm
Op het punt waar de gebouwen elkaar raken, loopt de dubbelhoge pui over in een enkele pui. De ramenpartijen op de tweede verdieping van beide panden sluiten naadloos op elkaar aan. De verticale lamellen die in een vast stramien langs de gevel geplaatst zijn, versterken de strakke vorm en markeren de entree en de roltrap. De gesloten zwarte plint bij de parkeergarage zorgt voor een stoere uitstraling en geeft aan waar de parkeergarage en de roltrap zich bevinden.
Opvallende kopgevel
Het gebouw komt op dezelfde lijn te liggen als het naastliggende grote pand. Hierdoor ontstaat er een eenduidig gevelbeeld en wordt er een nieuwe hoek gecreëerd. De gevel op de kop van de grote groenstrook krijgt een opvallend ‘picture frame’, een groot raam omkaderd met witte kozijnen. Hierachter bevinden zich de nog verhuurbare ruimtes. De kopgevel markeert het einde van de grote openbare groene as en zorgt voor een fraaie beëindiging van de straatgevel.
Schakel tussen woonwijk en industriegebied
Het gebouw sluit in maat, materiaal en schaal aan op de omliggende bebouwing. De gevel van grijsbruine baksteen geeft het gebouw een vriendelijke uitstraling en vormt een zachte overgang tussen de woonwijk en het achterliggende industrieterrein.
Planning
In het najaar van 2018 worden de panden gesloopt en als alles volgens planning verloopt wordt er in juni 2019 gestart met de bouw.
Opdrachtgever: Brookland en de familie Lautenschutz
Project architect: TBE-ZA architecten en ingenieurs
Technische uitwerking: TBE-ZA architecten en ingenieurs