Archieve

Woningbouw

Appartementen Allure aan de Amstel, Uithoorn

Het Appartementencomplex is onderdeel van het Projectplan ‘Allure aan de Amstel’ en betreft vijfenveertig nieuwe appartementen aan de Wilhelminakade te Uithoorn. TBE-ZA heeft in opdracht van Zeeman Vastgoed het ontwerpt mogen maken.

Opdrachtgever: Zeeman Vastgoed
Project architect: TBE-ZA Architecten en ingenieurs
Technische uitwerking: TBE-ZA Architecten en ingenieurs
Start bouw: in uitvoering

73 Appartementen BUITENgeWOON, Almere

Stedelijk wonen in het groen

Voor Zeeman Vastgoed heeft TBE-ZA in een bouwteam met Bouwbedrijf Noordersluis een ontwerp ontwikkeld voor een wooncomplex in Almere. De 73 startersappartementen zijn verdeeld over drie bouwdelen die in een U-vorm zijn geplaatst. Op het binnenplein komt een glooiende tuin met daaronder de bergingen. Ondanks het grootstedelijke karakter heeft het complex een warme uitstraling. Een slim ontwerp waarbij diversiteit, kwaliteit en prijs in balans zijn en de natuur een centrale plek krijgt.

Puzzelen op de vierkante meter
Het was een echte puzzel om de 73 woningen met eigen bergingen en parkeerplaatsen op de relatief kleine kavel te krijgen. Naast de diversiteit aan woningen moesten kosten en kwaliteit in balans zijn. Na een aantal massastudies ontstond het uiteindelijke ontwerp: een U-vormig gebouw waardoor er overal uitzicht is en licht naar binnen komt.

Het was een puzzel op de vierkante meter, zo’n kleine kavel met zoveel woningen

Architect Ewoud Blok

Stedelijk wonen in het groen
De Welstandscommissie noemt het een grootstedelijk project met een groen karakter. Midden op het plein komt er een glooiende binnentuin waaronder de bergingen liggen, en de onderste woningen aan de zijde van de Evenaar grenzen direct aan de tuin.

Binnentuin voor iedereen
Een belangrijke beslissing in het ontwerpproces was de keuze voor een tuin op maaiveldniveau in plaats van een verhoogde binnentuin. Hierdoor is de groene binnenplaats toegankelijk voor alle bewoners en krijgt de parkeergarage onder het gebouw meer daglicht en uitzicht. Dit zorgt voor een grote kwaliteitsverbetering.

Diversiteit en eenheid
De diversiteit van de appartementen is binnen zichtbaar, maar buiten vormt het gebouw één geheel. Doordat de gebouwdelen in hoogte verschillen en door het gebruik van twee kleuren gele baksteen, krijgt het gebouw een vriendelijk uitstraling, lijkt het minder massief en sluit het goed aan bij de omgeving.

‘Ik heb bewust gewerkt met twee kleuren steen om eenvoud in de vorm te brengen. In dit gebouw gebeurt al zoveel dat je er juist rust in moet brengen’

Architect Ewoud Blok

 

Opdrachtgever: Zeeman Vastgoed
Project architect: TBE-ZA architecten en ingenieurs/Ewoud Blok
Technische uitwerking: TBE-ZA architecten en ingenieurs

Hof Bavo-locatie, Ursem

Opdrachtgever: gemeente Koggenland
Project architect: TBE-ZA Architecten
Technische uitwerking: TBE-ZA Architecten en ingenieurs

Reigersborg Zuid V, Hoogkarspel

Projectplan ‘Reigersborg Zuid V’ betreft achtenzestig nieuwe woningen ter hoogte van de Streekweg te Hoogkarspel. TBE-ZA heeft in opdracht van Zeeman Vastgoed het ontwerp mogen maken voor zeventien 2 onder 1 kap-woningen, achttien rijwoningen en een appartementencomplex.

Opdrachtgever: Zeeman Vastgoed
Project architect: TBE-ZA Architecten en ingenieurs
Technische uitwerking: TBE-ZA Architecten en ingenieurs
Start bouw: Fase 1, in uitvoering

Appartementen Reigersborg Zuid V, Hoogkarpsel

Het Appartementencomplex is onderdeel van het Projectplan ‘Reigersborg Zuid V’ en betreft zestien nieuwe appartementen aan de Huisgreppel te Hoogkarspel. TBE-ZA heeft in opdracht van Zeeman Vastgoed het ontwerpt mogen maken.

Opdrachtgever: Zeeman Vastgoed
Project architect: TBE-ZA architecten / Ewoud Blok
Technische uitwerking: TBE-ZA Architecten en ingenieurs
Start bouw: –

Appartementen Wester Ven, Volendam

Stichting Woningbeheer De Vooruitgang is in samenwerking met de Gemeente Edam-Volendam bezig met het ontwikkelen van 54 appartementen op deze locatie.
DE VORM
Tijdens het proces zijn er participatie avonden georganiseerd voor de omwonenden en geïnteresseerden om mee te denken aan oplossingen voor het ontwerp en de vorm van het gebouw. Zowel aan de Grote Ven als aan de kant van de tennisvereniging is zorgvuldig gekeken naar de overgang met de omliggende bebouwing.
RITME EN HERHALING
Door het veelzijdige volume is er in de architectuur gekozen voor het gebruik van ritme en herhaling, om zo een rustig ogende gevel te creëren. De dynamiek en diepgang in de gevel ontstaat door gebruik te maken van verspringende balkons en diepe neggen.
GROENE ACCENTEN
Het groen van de openbare ruimte wordt visueel doorgetrokken in de architectuur van het appartementencomplex middels geïntegreerde plantenbakken aan de balkons. De aanwezigheid van beplanting in de gevel zorgt voor levendigheid en geeft de bewoners de mogelijkheid om een stukje natuur te beleven op hun balkon.
OPENBARE RUIMTE
De openbare ruimte rondom de oude sporthal bestaand momenteel voornamelijk uit parkeerplaatsen, lichtmasten en een aantal bomen. In het nieuwe plan is er voor gekozen om de sociale controle aan de binnenzijde te vergroten en de kwaliteit van de openbare ruimte te verbeteren. Dit is gedaan door de buitenruimtes aan de binnenzijde van het gebouw te situeren en het wonen van het parkeren te scheiden middels een natuurlijke buffer (park).
PARKEREN
De parkeerplaatsen zijn gesitueerd in de elleboog (binnenzijde) van het gebouw. In combinatie met traditionele bestrating, zal een deel van de openbare ruimte uitgevoerd worden als groene parkeerplaatsen. Dit wordt gedaan om de hitte die een verharde parkeerplaats met zich meebrengt te verminderen en een natuurlijke infiltratie van regenwater mogelijk te maken.
Opdrachtgever: Stichting woningbeheer De Vooruitgang
Project architect: TBE-ZA architecten en ingenieurs
Technische uitwerking: TBE-ZA architecten en ingenieurs

Appartementen Buitenplaats, de Goorn

Het Appartementencomplex is onderdeel van het Projectplan ‘Buitenplaats’ en betreft elf nieuwe appartementen aan de Rozentuin in de Goorn. TBE-ZA heeft in opdracht van de gemeente Koggenland het ontwerpt mogen maken.

Opdrachtgever: Gemeente Koggenland
Project architect: TBE-ZA Architecten en ingenieurs
Technische uitwerking: TBE-ZA Architecten en ingenieurs
Start bouw: Begin 2021

 

Villa K, Volendam

Opdrachtgever: Particulier
Project architect: TBE-ZA Architecten en ingenieurs
Technische uitwerking: TBE-ZA Architecten en ingenieurs

Circulaire appartementen La Reinelaan, Bovenkarspel

 

Innovatief en duurzaam bouwen met steenwol

In Bovenkarspel worden 24 appartementen aan de La Reinelaan gesloopt en vervangen door nieuwbouw. In opdracht van De Woonschakel, ontwerpt TBE-ZA de woningen die worden gebouwd volgens het innovatieve bouwsysteem ‘RockZero’. Een zelfdragend modulair systeem dat volledig bestaat uit samengeperst steenwol. Doordat steenwol voor dit project drie keer lichter is dan de traditionele toegepaste bouwmaterialen, kan er gebouwd worden op de bestaande fundering. Dit is een van de eerste projecten in Nederland waar dit op deze manier wordt toegepast. Daarnaast heeft het materiaal een zeer hoge isolatiewaarde. Samen met de nieuwe duurzame installatie en andere energiezuinige maatregelen zijn deze energieneutrale woningen klaar voor de toekomst.

Slim gebruik van ruimte
Omdat de installatie van het bestaande complex niet meer voldoet aan de eisen van deze tijd, worden de appartementen gesloopt. De nieuwbouw heeft exact dezelfde maatvoering en hetzelfde volume als de bestaande bouw. Binnen krijgen de woningen een andere indeling: de keuken wordt opengebroken en de inpandige trappen worden aan de buitenkant geplaatst. Hierdoor ontstaat er meer ruimte en een efficiënter gebruik van de ruimte. De installaties krijgen een plek op de zolderverdieping. Doordat de woningstichting eigenaar is van deze verdieping en vrije toegang heeft, zorgt dit voor minder overlast voor de bewoners.

‘Bij het bouwen op de bestaande fundering moesten we rekening houden met het gewicht, de maatvoering en nieuwe programma van de woningen.’

Architect Ewoud Blok

Bouwen op bestaande fundering
Bouwen op een bestaande fundering is duurzaam en heeft als voordeel dat er niet geheid hoeft te worden. Samen de korte bouwtijd door het gebruik van prefab modules, zorgt dit voor minimale overlast voor de omwonenden. Daarnaast heeft steenwol ook een zeer hoge isolatiewaarde, en zorgt het samen met de duurzame installatie, het dak met de geïntegreerde zonnepanelen en een warmtepomp voor een zeer lage energie prestatie coëfficiënt

‘Bij dit project vielen alle puzzelstukjes op hun plaats. We konden aan alle wensen voldoen’

Architect Ewoud Blok

Opvallend innovatief
De gevel van het appartementencomplex is bedekt met platen met een houtlook. Samen met de aardetinten zorgt dit voor een warme uitstraling. Het is een bewuste keuze om het bouwsysteem aan de buitenkant zichtbaar te maken, om zo het innovatieve karakter te benadrukken. De bestaande stenen aanbouw met de bergingen, vormt een mooi contrast met de strakke en moderne nieuwbouw. De borstwering met de geperforeerde staalplaat en de betonnen trappen en balkons zorgen voor een stoere en robuuste uitstraling. Het gebouw valt op en dat is ook precies de bedoeling.

 

Opdrachtgever: De Woonschakel
Project architect: TBE-ZA architecten / Ewoud Blok
Technische uitwerking: TBE-ZA architecten en ingenieurs

Het Nieuwe Glas, Tuitjenhorn

Projectplan ‘Het Nieuwe Glas’ betreft zestig nieuwe woningen aan de Delftweg 15 te Tuitjenhorn, waar voorheen de bedrijfsgebouwen van zaadveredelaar Nickerson Zwaan stonden. TBE-ZA heeft in opdracht van Zeeman Vastgoed een 5-tal ontwerpen mogen maken voor zes vrijstaande woningen, twaalf 2 onder 1 kap-woningen, twaalf senioren woningen en twaalf Beneden-Boven woningen.

Opdrachtgever: Zeeman Vastgoed
Project architect: TBE-ZA Architecten en ingenieurs
Technische uitwerking: TBE-ZA Architecten en ingenieurs
Start bouw: begin 2020