73 Appartementen BUITENgeWOON, Almere

Stedelijk wonen in het groen

Voor Zeeman Vastgoed heeft TBE-ZA in een bouwteam met Bouwbedrijf Noordersluis een ontwerp ontwikkeld voor een wooncomplex in Almere. De 73 startersappartementen zijn verdeeld over drie bouwdelen die in een U-vorm zijn geplaatst. Op het binnenplein komt een glooiende tuin met daaronder de bergingen. Ondanks het grootstedelijke karakter heeft het complex een warme uitstraling. Een slim ontwerp waarbij diversiteit, kwaliteit en prijs in balans zijn en de natuur een centrale plek krijgt.

Puzzelen op de vierkante meter
Het was een echte puzzel om de 73 woningen met eigen bergingen en parkeerplaatsen op de relatief kleine kavel te krijgen. Naast de diversiteit aan woningen moesten kosten en kwaliteit in balans zijn. Na een aantal massastudies ontstond het uiteindelijke ontwerp: een U-vormig gebouw waardoor er overal uitzicht is en licht naar binnen komt.

Het was een puzzel op de vierkante meter, zo’n kleine kavel met zoveel woningen

Architect Ewoud Blok

Stedelijk wonen in het groen
De Welstandscommissie noemt het een grootstedelijk project met een groen karakter. Midden op het plein komt er een glooiende binnentuin waaronder de bergingen liggen, en de onderste woningen aan de zijde van de Evenaar grenzen direct aan de tuin.

Binnentuin voor iedereen
Een belangrijke beslissing in het ontwerpproces was de keuze voor een tuin op maaiveldniveau in plaats van een verhoogde binnentuin. Hierdoor is de groene binnenplaats toegankelijk voor alle bewoners en krijgt de parkeergarage onder het gebouw meer daglicht en uitzicht. Dit zorgt voor een grote kwaliteitsverbetering.

Diversiteit en eenheid
De diversiteit van de appartementen is binnen zichtbaar, maar buiten vormt het gebouw één geheel. Doordat de gebouwdelen in hoogte verschillen en door het gebruik van twee kleuren gele baksteen, krijgt het gebouw een vriendelijk uitstraling, lijkt het minder massief en sluit het goed aan bij de omgeving.

‘Ik heb bewust gewerkt met twee kleuren steen om eenvoud in de vorm te brengen. In dit gebouw gebeurt al zoveel dat je er juist rust in moet brengen’

Architect Ewoud Blok

 

Opdrachtgever: Zeeman Vastgoed
Project architect: TBE-ZA architecten en ingenieurs/Ewoud Blok
Technische uitwerking: TBE-ZA architecten en ingenieurs