Appartementen Wester Ven, Volendam

Stichting Woningbeheer De Vooruitgang is in samenwerking met de Gemeente Edam-Volendam bezig met het ontwikkelen van 54 appartementen op deze locatie.
DE VORM
Tijdens het proces zijn er participatie avonden georganiseerd voor de omwonenden en geïnteresseerden om mee te denken aan oplossingen voor het ontwerp en de vorm van het gebouw. Zowel aan de Grote Ven als aan de kant van de tennisvereniging is zorgvuldig gekeken naar de overgang met de omliggende bebouwing.
RITME EN HERHALING
Door het veelzijdige volume is er in de architectuur gekozen voor het gebruik van ritme en herhaling, om zo een rustig ogende gevel te creëren. De dynamiek en diepgang in de gevel ontstaat door gebruik te maken van verspringende balkons en diepe neggen.
GROENE ACCENTEN
Het groen van de openbare ruimte wordt visueel doorgetrokken in de architectuur van het appartementencomplex middels geïntegreerde plantenbakken aan de balkons. De aanwezigheid van beplanting in de gevel zorgt voor levendigheid en geeft de bewoners de mogelijkheid om een stukje natuur te beleven op hun balkon.
OPENBARE RUIMTE
De openbare ruimte rondom de oude sporthal bestaand momenteel voornamelijk uit parkeerplaatsen, lichtmasten en een aantal bomen. In het nieuwe plan is er voor gekozen om de sociale controle aan de binnenzijde te vergroten en de kwaliteit van de openbare ruimte te verbeteren. Dit is gedaan door de buitenruimtes aan de binnenzijde van het gebouw te situeren en het wonen van het parkeren te scheiden middels een natuurlijke buffer (park).
PARKEREN
De parkeerplaatsen zijn gesitueerd in de elleboog (binnenzijde) van het gebouw. In combinatie met traditionele bestrating, zal een deel van de openbare ruimte uitgevoerd worden als groene parkeerplaatsen. Dit wordt gedaan om de hitte die een verharde parkeerplaats met zich meebrengt te verminderen en een natuurlijke infiltratie van regenwater mogelijk te maken.
Opdrachtgever: Stichting woningbeheer De Vooruitgang
Project architect: TBE-ZA architecten en ingenieurs
Technische uitwerking: TBE-ZA architecten en ingenieurs