Het Postkantoor Bovenkarspel

Van monumentaal postkantoor naar modern multifunctioneel centrum

Het voormalige postkantoor in Bovenkarspel is getransformeerd tot modern multifunctioneel centrum. Het gemeentelijke monument heeft de bouwstijl van de Amsterdamse School en is in 1921 ontworpen door de toenmalige huisarchitect van de P.T.T. Joseph Crouwel. Het pand werd door TBE-ZA zorgvuldig gerenoveerd en uitgebreid, waarbij de authentieke historische details bewaard zijn gebleven of in ere zijn hersteld. De nieuwbouw en de bestaande bouw vormen één geheel en versterken elkaar. Met de transformatie is het gebouw weer de ontmoetingsplek geworden die het eens was.

 

Aandacht voor historische details
Het voormalige postkantoor was in zeer slechte staat en is binnen tot op het casco gestript en daarna opgebouwd, waarbij onder andere de vloer, plafonds en binnenwanden zijn vernieuwd. Buiten zijn de gevels gereinigd, de voegen en kozijnen vervangen en is het schoonmetselwerk in ere hersteld. Een totale
make-over waarbij het historische karakter bewaard is gebleven.

 

‘Dit is echt een project van de buitencategorie. Zo’n mooi bestaand gebouw in ere herstellen is een dankbare opdracht.’

 

Oud en nieuw één geheel
De nieuwbouw heeft de vorm van een schip en vormt een mooi contrast met het bestaande gebouw. De gevels met twee kleuren baksteen sluiten mooi aan bij de bestaande bouw en zorgen voor eenheid. De glazen tussenruimte met de opvallende entree verbindt de gebouwen visueel met elkaar en versterkt hun eigen identiteit.


Mix van heden en verleden
Het interieur is een mix van heden en verleden. Het gebruik van glas en staal zorgt voor veel lichtinval en een industriële look, waarbij de historische details nog beter tot hun recht komen. Natuurlijke materialen zoals baksteen en hout zorgen voor een nostalgische uitstraling. De zelf ontworpen elementen zoals de receptie en de bar, passen helemaal in het tijdsbeeld.

 

‘Die aandacht voor alle details en het respect voor de bestaande bouw dat zit echt in ons DNA’

 

Nieuwe elementen verwijzen naar vroeger
In het hele gebouw verwijzen diverse details naar de vroegere functie van het gebouw als postkantoor. Van de postzegeltegels met daarin de ‘vliegende duif’ van Chris Lebeau en de poststempels in de bakstenen, tot en met de bewijzering van de toiletten in de vorm van een envelopje. De kleur rood op wanden en deuren verwijzen naar een van de nieuwe functies van het gebouw als theater.


‘We hebben van iets ouds iets nieuws gemaakt en er waarde aan toegevoegd’

 

Multifunctioneel en modern
Het centrum bevat onder andere een theater, een bioscoop, kleedkamers, een kookstudio, een trouwzaal, kantoren, hobbyruimtes, leslokalen en een bruin café.
Een sedumdak, warmte- en koude opslag (WKO), warmteterugwinning, extra isolatie, een CO2-gestuurd ventilatiesysteem, duurzame verlichting en HR++ beglazing zijn duurzame maatregelen waardoor het gebouw voldoet aan eisen van deze tijd. Samen met de overige ingrepen zorgt dit ervoor dat het multifunctioneel centrum niet alleen een nieuwe bestemming heeft, maar ook een nieuwe toekomst.

 

Projecttitel: Het Postkantoor Bovenkarspel
Opdrachtgever: Gemeente Stede Broec
Opgeleverd: Ja