Van stolpboerderij naar energieneutrale woningen
In Limmen zijn op het terrein van de voormalige zuivelfabriek Ecomel, 22 energieneutrale starterswoningen gerealiseerd. De fabriek was lange tijd het duurzame en economische hart van Limmen. In opdracht van Lokhorst Bouw en Ontwikkeling en De Vereeniging tekende TBE-ZA het ontwerp voor de nul-op-de-meterwoningen. De woningen voldoen aan de wettelijke eisen voor nieuwbouw van 2020 en zelfs al van 2050. Hiermee krijgt deze historische locatie weer een duurzame toekomst.
Duurzaam gedachtengoed
De historie van de locatie gaat terug tot 1905 toen een aantal boeren De Vereeniging oprichtten, een kaasfabriek die was gevestigd in een stolpboerderij. Na enkele uitbreidingen produceerde de fabriek vanaf 1980 als enige in Nederland biologische zuivel. In 2016 sloot Ecomel haar deuren om in de zomer van 2018 plaats te maken voor 22 nul-op-de-meterwoningen. Een ingreep die helemaal past in het duurzame gedachtengoed.
Nul-op-de-meter
Alle huizen zijn energieneutraal ofwel nul-op-de-meter (NOM). Dat betekent dat de woningen minstens zoveel energie opleveren als ze verbruiken. De energie wordt opgewekt door de zonnepanelen op het dak. Daarnaast zijn de woningen zeer goed geïsoleerd, hebben ze driedubbel glas en liggen de huizen allemaal op het zuiden zodat de panelen voldoende energie opwekken. Warmteterugwinningssystemen voor douche en ventilatie en warmte- en koudeopslag door een bodemwarmtesysteem zorgen voor een optimaal wooncomfort.
Snelheid en kwaliteit
Er werd nauw samengewerkt in een bouwteam waardoor er in zeer korte tijd een volledig plan op tafel lag. De huizen bestaan uit prefab betoncasco wat onder andere resulteerde in een snelle bouwtijd van slechts dertien weken stijl waardoor de overlast voor omwonenden heel beperkt is gebleven. Bij de woningen is duurzaamheid doorgevoerd tot in de details: van de onderhoudsarme keramische dakpannen en kunststof kozijnen tot de huisnummers die zijn gemaakt van oude koelkasten en kozijnen.
‘Door de goede samenwerking met het bouwteam konden we in zeer korte tijd een duurzaam, betaalbaar en toekomstbestendig ontwerp maken’
Edwin Veerman
Diversiteit en eenheid
De ruime hoek- en tussenwoningen vormen een mooi geheel met de bestaande woonwijk. De diverse woningtypen, de rode en antraciet daken, het gebruik van twee tinten baksteen en opvallend metselwerk zorgen voor variatie en een vriendelijke uitstraling. Zinken mastgoten en hemelwaterafvoeren geven de woningen een nostalgische look die goed past bij de omgeving.
Opdrachtgever: Lokhorst
Project architect: TBE-ZA architecten
Technische uitwerking: TBE-ZA architecten en ingenieurs
Gerealiseerd: 2018