Circulaire appartementen La Reinelaan, Bovenkarspel

 

Innovatief en duurzaam bouwen met steenwol

In Bovenkarspel worden 24 appartementen aan de La Reinelaan gesloopt en vervangen door nieuwbouw. In opdracht van De Woonschakel, ontwerpt TBE-ZA de woningen die worden gebouwd volgens het innovatieve bouwsysteem ‘RockZero’. Een zelfdragend modulair systeem dat volledig bestaat uit samengeperst steenwol.

Doordat steenwol voor dit project drie keer lichter is dan de traditionele toegepaste bouwmaterialen, kan er gebouwd worden op de bestaande fundering. Dit is een van de eerste projecten in Nederland waar dit op deze manier wordt toegepast. Daarnaast heeft het materiaal een zeer hoge isolatiewaarde. Samen met de nieuwe duurzame installatie en andere energiezuinige maatregelen zijn deze energieneutrale woningen klaar voor de toekomst.

Slim gebruik van ruimte
Omdat de installatie van het bestaande complex niet meer voldoet aan de eisen van deze tijd, worden de appartementen gesloopt. De nieuwbouw heeft exact dezelfde maatvoering en hetzelfde volume als de bestaande bouw. Binnen krijgen de woningen een andere indeling: de keuken wordt opengebroken en de inpandige trappen worden aan de buitenkant geplaatst. Hierdoor ontstaat er meer ruimte en een efficiënter gebruik van de ruimte. De installaties krijgen een plek op de zolderverdieping. Doordat de woningstichting eigenaar is van deze verdieping en vrije toegang heeft, zorgt dit voor minder overlast voor de bewoners.

‘Bij het bouwen op de bestaande fundering moesten we rekening houden met het gewicht, de maatvoering en nieuwe programma van de woningen.’

Architect Ewoud Blok

Bouwen op bestaande fundering
Bouwen op een bestaande fundering is duurzaam en heeft als voordeel dat er niet geheid hoeft te worden. Samen de korte bouwtijd door het gebruik van prefab modules, zorgt dit voor minimale overlast voor de omwonenden. Daarnaast heeft steenwol ook een zeer hoge isolatiewaarde, en zorgt het samen met de duurzame installatie, het dak met de geïntegreerde zonnepanelen en een warmtepomp voor een zeer lage energie prestatie coëfficiënt

‘Bij dit project vielen alle puzzelstukjes op hun plaats. We konden aan alle wensen voldoen’

Architect Ewoud Blok

Opvallend innovatief
De gevel van het appartementencomplex is bedekt met platen met een houtlook. Samen met de aardetinten zorgt dit voor een warme uitstraling. Het is een bewuste keuze om het bouwsysteem aan de buitenkant zichtbaar te maken, om zo het innovatieve karakter te benadrukken. De bestaande stenen aanbouw met de bergingen, vormt een mooi contrast met de strakke en moderne nieuwbouw. De borstwering met de geperforeerde staalplaat en de betonnen trappen en balkons zorgen voor een stoere en robuuste uitstraling. Het gebouw valt op en dat is ook precies de bedoeling.

Project titel: appartementen te Bovenkarspel Woonschakel
Opdrachtgever: De Woonschakel
Project architect: E. Blok (TBE-ZA architecten en ingenieurs)
Technische uitwerking: TBE-ZA architecten en ingenieurs

 

455 gegadigden voor 24 splinternieuwe huurhuizen in Bovenkarspel; ‘We vullen zo 500 woningen’ | Noordhollands Dagblad