Appartementen Varne Buiten, Heiloo

Organische vormen die passen bij het landschap

TBE-ZA won samen met Lokhorst Bouw en Ontwikkeling een besloten Design en Build prijsvraag voor dertig luxe en ruime appartementen in de wijk Varne Buiten in Heiloo. Beide partijen werkten al eerder samen aan diverse woningbouwprojecten. De appartementen zijn verdeeld over twee appartementenblokken die lijken te zweven en door hun organische vorm opgaan in het groene landschap. Grote raampartijen en glazen balkons zorgen voor daglicht en uitzicht en geven de gebouwen een ruimtelijke en luchtige uitstraling. De duurzame appartementen hebben allemaal een eigen groot terras en een ondergrondse parkeerplaats. De belangstelling was zo groot dat alle woningen al verkocht waren voordat het definitieve ontwerp gereed was.

Eén met het landschap
In de groene wijk Varne Buiten realiseert Gebiedsontwikkelaar BPD twee wooncomplexen met dertig ruime koopappartementen en grote buitenruimtes voor het luxere segment. De kern van beide gebouwen bestaat uit ruwe robuuste terracotta baksteen, een mooi contrast met de strakke lijn van de balkons. De gebouwen bevinden zich op een half verzonken parkeergarage en hebben ver overstekende buitenruimtes, waardoor ze lijken te zweven in het landschap. De organische vorm past bij het glooiende landschap en zorgt voor een natuurlijke overgang naar het achterliggende natuurgebied.

‘Wonen boven het maaiveld geeft een vrij gevoel, maar er is tegelijkertijd ook binding met de tuin en de straat. Dat is een grote kwaliteit van deze woningen.’

Architect Ewoud Blok

Complexe puzzel
Alle appartementen hebben grote buitenruimtes waardoor er in het ontwerp rekening gehouden is met de bezonning en de lichtinval bij de onderliggende verdiepingen. Het lijkt misschien een willekeurige vorm, maar deze vorm is ontstaan door heel veel rekenwerk. Daarbij krijgt ieder appartement een eigen berging en parkeerplaats, waardoor er heel creatief omgegaan moest worden met de beperkte ruimte. Een andere technische uitdaging waren de grote overstekken en de balustrades met gebogen glas dat de contouren van de balkons volgt. Bijzonder is dat de gebouwen geen galerijen hebben, maar een ruim inpandig trappenhuis dat toegang biedt naar alle woningen.

Strakke planning
In een klein team is er aan deze opdracht gewerkt. Met een heel strak tijdsschema is een ontwerp bedacht dat voldeed aan het uitgebreide programma van eisen: van de kwaliteit van de plattegronden tot het bouwproces en van duurzaamheidsaspecten tot de energetische en esthetische kwaliteit. Door de goede samenwerking lukte het om binnen slechts vijf weken het winnende plan te ontwerpen.

‘Een ouder echtpaar complimenteerde me met het gebouw. Zij hadden echt zin om daar te gaan wonen. Dat zij er met plezier gaan wonen, daar doe ik het voor.’

Architect Ewoud Blok

Duurzaamheid
Het gebouw is zeer duurzaam en heeft een Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) van 0,0 in plaats van de standaard van 0,4. Op het dak worden op ieder gebouw ruim 200 zonnepanelen geplaatst. Elk appartement krijgt een eigen omvormer die inzicht geeft in het opgewekte vermogen. Verder worden de appartementen voorzien van een lage temperatuur vloerverwarming met als bron een gasgestookte centrale verwarmingsketel met hoog rendement. Zelfregelende ventilatieroosters in de gevel zorgen voor de luchtaanvoer.

Opdrachtgever: Lokhorst Bouw en Ontwikkeling
Project architect: TBE-ZA architecten en ingenieurs (Ewoud Blok)
Technische uitwerking: TBE-ZA architecten en ingenieurs